Društvo YSLAJDER

DEVET OSOBA PREMINULO OD POSLEDICA HIV INFEKCIJE

ZRENJANIN – Ove godine svetski borbe protiv HIV/AIDS-a obeležava se pod sloganom „Testiranje je u modi, testiraj se na HIV“.

hiv-test

Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu aktivno će učestvovati u obeležavanju ovog datuma. Pored učešća u edukativnim aktivnostima i dobrovoljnom poverljivom savetovanju i testiranju na terenu, Zavod će 1. decembra raditi produženo od 7 do 20 časova, kako bi omogućio što većem broju zainterosovanih da se testira na HIV, ali i na hepatitis B i C.

– U svim slučajevima kada je testiranje epidemiološki opravdano, odnosno kada postoji rizik zaražavanja, testiranje je besplatno. Pored omugućavanja provere HIV statusa, cilj ove aktivnosti je i poboljšanje znanja o navedenim bolestima. Stoga se pre testiranja uvek obavlja savetovanje, poverljiv razgovor sa lekarom specijalistom epidemiologije, tokom koga se procenjuje rizik zaražavanja kome je klijent bio izložen i ukazuje na najznačajnije činjenice o HIV/AIDS-u – objašnjava epidemiolog Radivoj Filipov iz Zavoda za javno zdravlje.

Posebna pažnja poklanja se putevima prenošenja i mogućnostima prevencije.

U našem okrugu su od 1985. godine do sada 23 osobe saznale da žive sa HIV-om, dok je 9 osoba preminulo od posledica HIV infekcije. Svi registrovani slučajevi su osobe muškog pola, a u trenutku postavljanja dijagnoze 78 odsto inficiranih bilo je uzrasta od 20 do 40 godina.

U tri četvrtine slučajeva radilo se o muškarcima koji su imali nezaštićen seksualni odnos sa drugim muškarcima. Tokom ove godine potvrđen je jedan slučaj HIV infekcije.

Podeli članak
sinovoz
FAM