Društvo

Delegacija ERNACT u poseti Zrenjaninu

ZRENJANIN – U okviru saradnje sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj (RCR) „Banat“ u Zrenjaninu boravi višečlana delegacija Evropske mreže regiona za komunikacione tehnologije (ERNACT), koja je iskoristila priliku da se upozna sa realizacijom projekata u okviru Digitalne agende Evropa 2020.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABanat se prošle godine priključio internacionalnoj mreži regiona, čiji je osnovni cilj saradnja u oblasti  razvoja i primene elektronskih usluga i realizacija programa i projekata u okviru te agende, a članovi ERNACT-a su regioni iz Velike Britanije, Irske, Španije, Švedske, Češke, Rumunije i drugih zemalja EU.

Zrenjanin je do sada implementirao projekte kao što su elektronska uprava i unapređenje komunikacionih tehnologija na nivou lokalne samouprave – Sistem 48, dokument menadžment sistem, geografsko-informacioni sistem – GIS sistem, elektronsko glasanje, virtuelni matičar, My project i drugi.

Direktorka  RCR „Banat“ Irena Živković podsetila je da ERNACT postoji više od dvadeset godina i da se bavi komunikacionim tehnologijama.

„Rezultat našeg članstva je da ćemo danas finalizirati još jedan projekat, koji je nedavno predat direktno u Brisel, a tiče se zapošljavanja mladih. Možda i najveći rezultat ove saradnje jesu razgovori o društveno-ekonomskom razvoju u celini“, rekla je novinarima Živković.

Ona je ocenila da su regioni ERNACT međusobno prilično udaljeni, da postoje različitosti u stepenu razvoja, ali i da je zajednički cilj postizanje evropskih standarda.

Predstavnik regiona Donegal iz Irske Džerard Dajver istakao je da cilj dolaska delegacije zajednički rad na različitim projektima.

„Ciljevi u oblasti informacionih tehnologija su isti za sve regione, bez obzira kom delu Evrope pripadaju i upravo zbog toga smo ovde, da bismo zajedno radili na ispunjenju tih ciljeva, unapredili naše opštine i regione i obezbedili veću zaposlenost za ljude“, ukazao je Dajver.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.