Društvo

Dan otvorenih vrata u Centru za žrtve seksualnog nasilja

opsta-bolnica

Povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u Centru za žrtve seksualnog nasilja, koji se nalazi u Opštoj bolnici Zrenjanin, biće organizovan Dan otvorenih vrata.

 

Svi zainteresovani o radu Centra i svim informacijama koje se odnose na seksualno nasilje mogu doći u četvrtak,  6. decembra, od 8 do 16 časova, u prostorije Centra, koje se nalaze u Specijalističkoj poliklinici, u hodniku kod šaltera broj 12 (poslednja vrata sa leve strane).

 

Ovaj Centar osnovan je u Opštoj bolnici Zrenjanin, u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo „Zaustavi – zaštiti – pomozi – Snažniji institucionalni odgovor na rodno – zasnovano nasilje u AP Vojvodini“,  a podržava ga Poverenički fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama uklanjanja nasilja prema ženama.

 

Najznačajniji doprinos ovog projekta je osnivanje sedam centara za žrtve seksualnog nasilja širom Vojvodine pri zdravstvenim ustanovama, u kojima se žene i devojke koje su preživele seksualno nasilje zdravstveno zbrinjavaju, a psiho-socijalnu i pravnu podršku im pružaju obučene savetnice iz nevladinog sektora.

 

Centri su smešteni u šest opštih bolnica, i to u Subotici, Zrenjaninu, Vršcu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Somboru, i u Kliničkom centru Vojvodine, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu. Od početka njihovog rada, 2017. godine, usluge je koristilo oko 100 žena i devojaka. Kroz ovaj projekat su zaposleni u zdravstvenim ustanovama stekli ogromno znanje i veštine, pre svega u postupanju sa žrtvama seksualnog nasilja, u primeni procedura zdravstvenog zbrinjavanja, dokumentovanja seksualnog nasilja i psihosocijalne i pravne podrške.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM