Društvo

DAN BORBE PROTIV AKUTNOG MOŽDANOG UDARA

ZRENJANIN – U Opštoj bolnici „Dr Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu obeležen je Dan borbe protiv akutnog moždanog udara. O toj bolesti govorili su šef Jedinice za moždani udar dr Dragan Derikrava i neurolog dr Jelena Savić Jeremić.

Dr Jelena Savić Jeremić i dr Dragan Derikrava
Dr Jelena Savić Jeremić i dr Dragan Derikrava

Kako je tom prilikom rečeno, u toku 2015. godine je kroz Odeljenje neurologije prošlo 1.112 ležećih pacijenata, a od toga ih je u Jedinici za moždani udar bilo 262.

– Broj obolelih na 100.000 stanovnika u razvijenim zemljama iznosi oko 600 pacijenata, a u slabije razvijenim zemljama je taj broj oko 900. Moždani udar predstavlja dosta čestu bolest i na svetu je na trećem mestu, odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja. U nekim zemljama je čak i na drugom mestu – naveli su zrenjaninski lekari, dodajući da on ostavlja delimičnu ili trajnu invalidnost.

Stepen smrtnosti je visok, u svetu iznosi oko 25 procenata, a između 20 i 30 procenata pacijenata nakon lečenja zahteva pomoć drugog lica.

Dr Derikrava je istakao da je bitno obratiti pažnju na rane znake nastanka moždanog udara, a to su smetnje govora, utrnutost polovine lica ili dela tela, vrtoglavica, nestabilnost, glavobolja. Nakon ovih simptoma, od velikog značaja je pacijenta što pre odvesti lekaru, kako bi mogao biti lečen na adekvatan način.

U savremenim jedinicama za moždani udar, kakva postoji u zrenjaninskoj bolnici, pacijenti se primarno zbrinjavaju, idealni uslovi su u prva tri sata (terapijski prozor) od nastanka moždanog udara, kada se može priključiti trombolitička terapija pri kojoj se razbija krvni ugrušak.

Dr Jelena Jeremić Savić je skrenula pažnju da se pacijenti sa pozitivnom porodičnom anamnezom retko javljaju na preventivne preglede i da se uglavnom jave nakon nekih manifestacija. Ona je uputila apel na obavljanje preventivnih pregleda bar jednom godišnje, koji podrazumevaju kardiološki pregled, kontrolu masnoće u krvi i ultrazvuk krvnih sudova vrata.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz