Društvo

Čistoća odbacila navode

ZRENJANIN – Zrenjaninsko JKP „Čistoća i zelenilo” opovrgava kritike pojedinih udruženja za zaštitu životinja, ali i opozicionih stranaka, na račun ophođenja prema životinjama u Prihvatilištu tog preduzeća.

JKP „Čistoća i zelenilo”
JKP „Čistoća i zelenilo”

“Prihvatilište delatnost zoohigijene obavlja u skladu sa važećim propisima i Zakonom o dobrobiti životinja, vodeći računa o životu i zdravlju napuštenih životinja. Zaštita je prisutna u svim segmentima, a naročito kod neškodljivog i humanog uklanjanja napuštenih pasa i mačaka sa javnih površina, radi smeštajnog odnosno zdravstvenog zbrinjavanja”, ističu u Čistoći.
U odgovoru tog preduzeća na optužbe pojedinih udruženja i stranaka, navodi se i da su uslovi u kojima borave napušteni psi i mačke zadovoljavajući.
“U sva tri dvorišta  Prihvatilišta nalaze se korita sa vodom za napajanje pasa, a u zadnjem i  bazen u kome se psi pri visokim temperaturama rashlađuju. Psi se hrane dva puta dnevno i to granulama, koje sadrže najmanje 20 odsto proteina, hlebom i kostima životinjskog porekla”, tvrde u zrenjaninskom JKP, i ističu da je higijena u Prihvatilištu na zadovoljavajućem nivou, i da se boksevi svakodnevno peru i dezinfikuju. U Prihvatilištu je obavezno svakodnevno prisustvo i jednog veterinara.
“Zaposleni u Zoohigijenskoj službi susreću se i sa vrlo neprijatnim situacijama, jer svakodnevno nailaze na povređene, bolesne, agresivne i odbačene životinje. Zbog svoje i bezbednosti okoline,  pse hvataju sredstvima koja su dozvoljena za upotrebu i koja ne nanose povrede, niti bol psima”, ističe JKP.  U tom preduzeću uvažavaju pravo na iznošenje mišljenja, ali se ne slažu sa tvrdnjama da se sa napuštenim životinjama loše postupa.

“Svoj posao oko napuštenih životinja svi obavljaju sa puno entuzijazma a od početka rada Prihvatilišta do danas udomljeno je više od dve hiljade pasa”, napominju iz ovog preduzeća, priznajući da Prihvatilište ipak nije u potpunosti tehnički opremljeno da na najbolji mogući način odgovori potrebama svake životinje koja se u njemu nađe.

“Trudimo se da izdejstvujemo što bolje uslove, koji zahtevaju značajna materijalna ulaganja, i nadamo se da ćemo, na zadovoljsto svih, u svojoj nameri i uspeti”, navodi se u saopštenju JKP “Čistoća i zelenilo”. Oni podsećaju da je Prihvatilište za napuštene životinje poslednja karika u lancu na kojoj se manifestuju sve slabosti sistema, kada je reč o rešavanju problema napuštenih životinja.

“Apelujemo na društva za zaštitu životinja i ostalu kritičku javnost, da se pozabave pitanjima, otkud toliki broj napuštenih životinja na ulicama naših gradova, ko je odgovoran za takvo stanje i da li je i koliko vlasnika kažnjeno zbog izbacivanja kućnih ljubimaca na ulicu”, napominju iz JKP.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM