Društvo

Čistoća odbacila navode

ZRENJANIN – Zrenjaninsko JKP „Čistoća i zelenilo” opovrgava kritike pojedinih udruženja za zaštitu životinja, ali i opozicionih stranaka, na račun ophođenja prema životinjama u Prihvatilištu tog preduzeća.

JKP „Čistoća i zelenilo”
JKP „Čistoća i zelenilo”

“Prihvatilište delatnost zoohigijene obavlja u skladu sa važećim propisima i Zakonom o dobrobiti životinja, vodeći računa o životu i zdravlju napuštenih životinja. Zaštita je prisutna u svim segmentima, a naročito kod neškodljivog i humanog uklanjanja napuštenih pasa i mačaka sa javnih površina, radi smeštajnog odnosno zdravstvenog zbrinjavanja”, ističu u Čistoći.
U odgovoru tog preduzeća na optužbe pojedinih udruženja i stranaka, navodi se i da su uslovi u kojima borave napušteni psi i mačke zadovoljavajući.
“U sva tri dvorišta  Prihvatilišta nalaze se korita sa vodom za napajanje pasa, a u zadnjem i  bazen u kome se psi pri visokim temperaturama rashlađuju. Psi se hrane dva puta dnevno i to granulama, koje sadrže najmanje 20 odsto proteina, hlebom i kostima životinjskog porekla”, tvrde u zrenjaninskom JKP, i ističu da je higijena u Prihvatilištu na zadovoljavajućem nivou, i da se boksevi svakodnevno peru i dezinfikuju. U Prihvatilištu je obavezno svakodnevno prisustvo i jednog veterinara.
“Zaposleni u Zoohigijenskoj službi susreću se i sa vrlo neprijatnim situacijama, jer svakodnevno nailaze na povređene, bolesne, agresivne i odbačene životinje. Zbog svoje i bezbednosti okoline,  pse hvataju sredstvima koja su dozvoljena za upotrebu i koja ne nanose povrede, niti bol psima”, ističe JKP.  U tom preduzeću uvažavaju pravo na iznošenje mišljenja, ali se ne slažu sa tvrdnjama da se sa napuštenim životinjama loše postupa.

“Svoj posao oko napuštenih životinja svi obavljaju sa puno entuzijazma a od početka rada Prihvatilišta do danas udomljeno je više od dve hiljade pasa”, napominju iz ovog preduzeća, priznajući da Prihvatilište ipak nije u potpunosti tehnički opremljeno da na najbolji mogući način odgovori potrebama svake životinje koja se u njemu nađe.

“Trudimo se da izdejstvujemo što bolje uslove, koji zahtevaju značajna materijalna ulaganja, i nadamo se da ćemo, na zadovoljsto svih, u svojoj nameri i uspeti”, navodi se u saopštenju JKP “Čistoća i zelenilo”. Oni podsećaju da je Prihvatilište za napuštene životinje poslednja karika u lancu na kojoj se manifestuju sve slabosti sistema, kada je reč o rešavanju problema napuštenih životinja.

“Apelujemo na društva za zaštitu životinja i ostalu kritičku javnost, da se pozabave pitanjima, otkud toliki broj napuštenih životinja na ulicama naših gradova, ko je odgovoran za takvo stanje i da li je i koliko vlasnika kažnjeno zbog izbacivanja kućnih ljubimaca na ulicu”, napominju iz JKP.

Podeli članak
sinovoz
FAM