Društvo Foto dana Vesti Zrenjanin

Časne sestre 155 godina u službi obrazovanja mladih devojaka

časne sestre

Časne sestre iz reda Siromašnih školskih sestara Naše Gospe došle su iz Nemačke na područje tadašnjeg Banata pre 155 godina. I to na poziv temišvarskog biskupa.

 

Povodom obeležavanja ovog jubileja, prošle subote je održano hodočasničko putovanje u Vršac. Naime, redovnice su svoju misiju obrazovanja mladih devojaka započele u Vršcu, da bi ubrzo posle toga pristigle i u tadašnji Veliki Bečkerek. Časne sestre su radile u svojim školama, domovima za decu… U prvoj polovini dvadesetog veka ih je bilo preko dvesta u ovom delu Banata. Danas ih je samo sedam. Raspoređene su u Zrenjaninu, Mužlji, Kikindi i Nakovu.

 

Pročitajte još: BIĆE BAŠ VELIČANSTVENA: Novi izgled zgrade stare Medicinske škole!

 

Red je u međuvremenu promenio ime i zove se Školske sestre Naše Gospe. One upravljaju internatom za devojke „Karolina Satmari“ u Zrenjaninu. Već nekoliko godina unazad brinu o smeštaju i obrazovanju šezdesetak devojaka sa područja celog Banata koje pohađaju neku od zrenjaninskih srednjih škola.

 

Potrebe su puno veće od sadašnjih kapaciteta, pa će se uskoro preseliti u obnovljeni „Kloster”, njihovu staru zgradu koja im je vraćena posle postupka restitucije.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM