Društvo

BRAĆA ODRŽALA LEKCIJU IZ TERENSKE VOŽNJE

saobraćaj
Foto: Dušan Bartolović

ELEMIR – Sa 13. po redu „Banatske avanture“, svojevrsnog spektakla za ljubitelje terenske vožnje, održanog u atarima oko Zrenjanina, braća Nikola i Ilija Solomun iz Elemira vratili su se sa peharima i vrednim nagradama.

Ilija, Žarko i Nikola Solomun
Ilija, Žarko i Nikola Solomun

Nikola Solomun osvojio je prvo mesto u vožnji terenskih vozila – džipova, sa vremenom dva minuta i 34 sekunde. Njegov mlađi brat Ilija bio je u istoj trci drugi, sa vremenom 3,53 minuta. Treća je bila posada iz Beograda, uz vreme 4,02, na stazi koja je bila relativno  kratka, nekih 700 metara, ali izuzetno zahtevna i teška.

Organizator ovog atraktivnog događaja bio je zrenjaninski Off-road klub „Anđeli 4×4“.  U avanturi je učestvovalo preko 70 vozila, sa posadama iz Zrenjanina, Beograda, Pančeva, Novog Sada, Golupca, Petrovca na Mlavi, Požarevca, Novog Pazara, Elemira… Svi su prošli revijalni deo dug 40 kilometara, od Mužljanskih ritova do Tise i nazad. Na takmičarsku stazu izašli su, međutim, samo najhrabriji.

– Ko prođe ovu stazu može da se takmiči na najprestižnijim trkama terenaca. Ovo mi nije prvi put da učestvujem, godimnama sam tu, a sada sam postao i prvak – kaže Nikola.

Zahtevna vožnja po zrenjaninskim atarima
Zahtevna vožnja po zrenjaninskim atarima

On je, kao i mlađi brat Ilija, vozio terenca – picgauera, koji je pripreman u radionici njihovog oca Žarka Solomuna  Žarca, koji je i sam dva puta pobeđivao u Zrenjaninu, a na jednom novogodišnjem reliju iza sebe je ostavio i Čedomira Brkića, prvaka Balkana u terenskoj vožnji. Da iver ne pada daleko od klade, dokazali su njegovi sinovi. A Ilijin uspeh utoliko je veći što je on prvi put izašao na takmičarsku stazu u Zrenjaninu.

– Biće još pehara, mogu da garantujem – obećava ponosni Žarac, koji je sinovima, osim vozila, obezbedio i vrhunsku obuku, u sopstvenoj režiji.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM