Društvo

Bolnica dobija banku krvi, dobrovoljno davanje regulisano na drugi način

Sa današnje konferencije za novinare

Direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Ivana Tešić i sekretarka ovdašnjeg Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević, u prisustvu lekara i medicinskih sestara Odeljenja transfuzije, predstavile su na današnjoj konferenciji za medije novine koje podrazumeva novi Zakon o transfuzijskoj medicini.

 

Ovaj zakon usvojen je u Skupštini Srbije prošle godine, a u skladu s njim, od 1. maja, izmeniće se način prikupljanja krvi na teritoriji Srednjobanatskog okruga.

 

Zakon previđa da će ubuduće pet ovlašćenih tranfuzijskih ustanova u Republici Srbiji – u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu (Institut za transfuziju krvi i VMA) moći da se bave planiranjem, prikupljanjem, testiranjem i distribucijom krvi.

 

Službe u opštim bolnicama koje su se do sada time bavile, postaće tzv. banke krvi.

 

Ovlašćena transfuzijska ustanova za Vojvodinu je Zavod za transfuziju krvi Vojvodine u Novom Sadu.

 

Banka krvi u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ će svakodnevno ovlašćenoj ustanovi dostavljati podatke o zalihama krvi. Isporuka krvi će se obavljati jednom do dva puta nedeljno, a u vanrednim situacijama će biti obezbeđene i dodatne količine.

 

Sam sistem davalaštva krvi će biti izmenjen. Pojedinac, dobrovoljni davalac, neće biti u mogućnosti da sam dođe u bolnicu kako bi dao krv. Akcije dobrovoljnog davanja krvi biće organizovane po utvrđenom kalendaru.

 

Crveni krst će u saradnji sa ovlašćenom transfuzijskom ustanovom, u našem slučaju sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sprovoditi akcije davalaštva.

 

Lokalna organizacija Crvenog krsta će obaveštavati građane o akcijama dobrovoljnog davanja krvi. U njima će učestvovati zdravi građani od 18 do 65 godina, koji imaju više od 50 kilograma težine.

 

Obaveštavanja o terminima akcija dobrovoljnog davanja krvi obavljaće se uz pomoć plakata, dopisnica, preko društvenih mreža, putem medija, SMS-om, pozivima telefonom i na druge, do sada poznate načine.

 

Najavljene su naredne dve akcije – 3. i 11. maja, u prostoru Crvenog krsta Zrenjanin.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz