Društvo YSLAJDER

BOL U RAMENU – BOLNO ILI SMRZNUTO RAME (FROZEN SHOULDER)

pro physio medic

Bol u ramenom zglobu je vrlo česta pojava, jer je zglob ramena jedan od najpokretljivijih, ali i najnestabilniji u čovekovom telu. Bol u ramenu može biti posledica bolesti i povrede samog zgloba (artroza ramena, kalcifikacija ramena) ili povreda struktura koje okružuju zglob (tetive, ligamenti, mišići).

 

pro physio medic

 

Najčešće oboljene ramenog zgloba je periartritis humero-scapularis (PAHS), poznat još i kao „smrznuto ili bolno rame“. U kasnijoj fazi bolesti dolazi do blokade ramenog zgloba, gde se sama ruka nalazi u karakterističnom prisilnom položaju, tako da je nadlaktica priljubljena uz telo, a podlaktica savijena u laktu, dok se bolovi mogu širiti u vrat i ruku. Bolno rame najčešće se javlja između 40 i 50 godina, kod osoba koje jače opterećuju rameni zglob, a može se javiti i kod mlađe populacije koje imaju genetsku predispoziciju. Dijagnoza se postavlja na osnovu uzete anamneze i kliničkog pregleda. Kao dopuna, može se uraditi i RTG snimak, a kod starijih osoba i snimak vratne kičme.

 

Kada je u pitanju bol u ramenu – lečenje zavisi od dijagnoze. U najvećem broju slučajeva, ukoliko se pacijent javi na vreme, bolovi u ramenu prolaze bez invazivnih procedura. Fizikalna terapija i kineziterapija zauzimaju najvažnije mesto u lečenju bola u ramenu kako nam kažu iz naše ambulante Pro Fizio Medik. Sve fizikalne procedure bazirane su tako da deluju protiv bola i upale, a kineziterapijom se povećava obim pokreta, tako što se istežu sve strukture koje su skraćene usled dugotrajne neaktivnosti.

 

Adresa ambulante za zdravstvenu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju „Pro Fizio Medik“:

 

Ulica: Milana Stanivukovića 27/7 – kod nove medicinske škole

 

Radno vreme: od 9h do 19h

 

Telefoni: 023/531-115 i 064/33-88-474

 

Facebook stranica: www.facebook.com/prophysiomedic

 

Mail: prophysiomedic@gmail.com

Podeli članak
sinovoz
FAM