Društvo YSLAJDER

BOL U KOLENIMA – ARTROZA KOLENA

koleno fizio medik

Artroza kolena (gonartroza) je degenerativni artritis koji se najčešće javlja kod žena oko 45 godine života, a može se javiti i kod osoba muškog pola. Oštećenje hrskavice kolena, zahvata zglobnu čauru i kost iznad zgloba, kao i mišiće nadkolenice i karlice.

 

Foto: Pixabay

 

Karakteristični simptomi su bol, crvenilo, toplina kože kolena, krckanje, ograničena pokretljivost, jutarnja ukočenost, otok – odnosno voda u kolenu. Bolovi u kolenu se pojačavaju tokom fizičkih aktivnosti, a mogu se javiti i u mirovanju. Takođe se javlja kako na početku prvih par koraka, tako i pri penjanju uz i niz stepenice. Tokom vremena dolazi do slabosti mišića nadkolenice, pa je neophodno kretanje uz pomoć pomagala – najčešće štapa.

 

Faktori rizika za nastanak su: gojaznost, pušenje, genetska predispozicija, povreda kolena, operacija kolena, povrede kod bivših sportista.

 

Pri lečenju kolena, najčešće se prepisuje simptomatska terapija odnosno uzimanje analgetika, antireumatika, antiflamatornih i miotoničnih lekova. Međutim najbolje rezultate daje fizikalna terapija, koja se pokazala kao najbolja invazivna metoda (bezbolna) u lečenju degenerativnih promena u zglobovima. Ambulanta za fizikalnu terapiju Pro Fizio Medik ima odlične rezultate u lečenju artroze kolena. Operativnom lečenju treba pristupiti onda kada ni jedan vid lečenja ne pomaže, ali uspešnost u ugradnji veštačnog kolena (proteze) nije velika jer se može javiti niz komplikacija kako savetuju iz naše ambulante.

 

Adresa ambulante za zdravstvenu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju „Pro Fizio Medik“:

 

Ulica: Milana Stanivukovića 27/7 – kod nove medicinske škole

 

Radno vreme: od 9h do 19h

 

Telefoni: 023/531-115 i 064/33-88-474

 

Facebook stranica: www.facebook.com/prophysiomedic

 

Mail: prophysiomedic@gmail.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz