Društvo

ARTROZA KOLENA (GONARTROZA), SIMPTOMI, LEČENJE

Gonartroza predstavlja artrozu kolenog zgloba. Artroza je degenerativna promena zglobne hrskavice, koja zatim uzrokuje promene i na ostalim delovima zgloba (zglobna čaura, kost), a pre ili posle se karakteriše bolom i oštećenom funkcijom zgloba.

 

 

Klinička slika artroze kolena je bol pri određenim aktivnostima (penjanje uz i silaženje niz stepenice), kao i kratkotrajna ukočenost pri prvim pokretima posle mirovanja (najčešće jutarnja ukočenost). U tom periodu jedini pozitivan klinički znak mogu biti krepitacije pri pasivnim pokretima. Tek kasnije javlja se ograničenje u obimu pokreta, tvrdo zadebljanje zgloba i eventualno nestabilnost kolena zbog slabljenja mišića kvadricepsa. To je razlog naglog „klecanja“ i „otkazivanja“ kolena. Često se javlja varus deformacija zgloba (O noge), što doprinosi daljem bržem oštećenju svih ostalih struktura kolena.

 

Bolest možemo dijagnostikovati i RTG (rentgenski), CT ili MRI (magnetna rezonanca)

 

Lečenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog spazma, poboljšanju funkcije, sprečavanju kontraktura i osposobljavanju za svakodnevne životne aktivnosti. Najčešće se prepisuje simptomatska terapija odnosno uzimanje analgetika, antireumatika, antiflamatornih i miotoničnih lekova. Međutim, najbolje rezultate daje fizikalna terapija, koja se pokazala kao najbolja invazivna metoda (bezbolna) u lečenju degenerativnih promena u zglobovima.

 

Ambulanta za fizikalnu terapiju Pro Fizio Medik ima odlične rezultate u lečenju artroze kolena. Operativnom lečenju treba pristupiti onda kada ni jedan vid lečenja ne pomaže, ali uspešnost u ugradnji veštačnog kolena (proteze) nije velika jer se može javiti niz komplikacija kako savetuju iz naše ambulante.

 

Adresa ambulante za zdravstvenu rehabilitaciju i fizikalnu terapiju „Pro Fizio Medik“:

 

Ulica: Milana Stanivukovića 27/7 – kod nove medicinske škole

 

Radno vreme: od 9h do 19h

 

Telefoni: 023/531-115 i 064/33-88-474

 

Facebook stranica: www.facebook.com/prophysiomedic

 

Mail: prophysiomedic@gmail.com

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz