Društvo Vesti Zrenjanin

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama MZ na Bagljašu

akcija dobrovoljnog davanja krvi u mz na bagljašu
Foto: Crveni krst Zrenjanin

Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće održana u četvrtak, 5. novembra, u terminu od 8 do 12 časova, u prostorijama MZ na Bagljašu.

 

Upućen je apel Zrenjanincima da se odazovu pozivu za učešće u akciji dobrovoljnog davanja krvi, jer su zalihe bitno smanjene.

 

„U toku vanredne situacije, izazvane pandemijom virusa Kovid-19, smanjene su zalihe svih krvnih grupa. Krv i komponente krvi stalno su potrebni pacijentima. Transfuzijsko lečenje mora biti kontinuirano i sigurno i u vreme pandemije. Neophodno je da u svakom trenutku bude dovoljno krvi za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških bolesnika, kao i planirane hirurške intervencije. Upravo zato, molimo sve građane, ukoliko im zdravstveno stanje dozvoljava, da se odazovu akcijama davanja krvi“, apeluju iz Crvenog krsta Zrenjanin povodom akcije u MZ na Bagljašu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nenad Popov daje časove gitare da bi pomogao oboleloj devojčici

 

Samostalni stručni saradnik u zrenjaninskom Crvenom krstu Jelena Domjeskov ističe da se prilikom organizacije akcija dobrovoljnog davanja krvi poštuju sve procedure i preventivne mere radi sprečavanja prenosa virusa. Time je bezbednost davalaca na maksimalnom nivou.

 

– Pre akcije obavlja se dezinfekcija prostorija i radnih površina. Takođe, planira se maksimalni broj ljudi u prostorijama. Na dan održavanja akcije postavlja se dezo-barijera. Održava se distanca od 1,5 metara između svih učesnika akcije i obavlja se dezinfekcija ruku. Svi zaposleni u Crvenom krstu, kao i volonteri, koriste zaštitna sredstva, maske i rukavice, a ekipa Zavoda za transfuziju krvi koristi svoju zaštitnu opremu. Po završetku akcije ponovo se radi dezinfekcija prostora – napominje Jelena Domjeskov.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM