Akcije Vesti Zrenjanin

Portal Zrenjaninski i Laguna poklanjaju knjigu “Memoari kralja Milana”

memoari kralja milana

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Memoari kralja Milana“.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše Fejsbuk stranice na Vaš Fejsbuk profil, pod opcijom „javno“. Takođe, potrebno je da u komentaru ispod ovog teksta, na našoj Fejsbuk stranici, odgovorite na pitanje: „Kako se zove edicija u okviru koje je objavljena ova knjiga?“.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 2. septembra, na našoj FEJSBUK STRANICI.

 

Izdavačka kuća “Laguna” u ediciji „Savremenici“ objavljuje značajna dela srpskih pisaca ili poznatih delatnika na prelazu iz XIX u XX vek. Ona su ostala nezasluženo zaboravljena ili dosad nikad nisu bila objavljena.

 

Ispisujući priču o životu kralja Milana, svog savremenika, nepoznati nemački autor s početka XX veka se poziva na autobiografske zapise samoga kralja u koje je imao uvid. Autor se obračunava sa kraljevim neprijateljima i istovremeno ukazuje na njegove slabosti i vrline. I to samo godinu dana posle Milanove smrti. Knjiga objavljena na nemačkom 1902. više od sto godina ostala je neprimećena u našoj istoriografiji. Uprkos nekim nepreciznostima i spornim sudovima o srpskoj istoriji, predstavlja dragocenu građu i sliku vremena iz epohe poslednjih Obrenovića.

 

Mnoga nepoznata pisma i dokumenta

 

Pred čitaocem se ređaju mnoga nepoznata pisma, dokumenta, svedočanstva i uzbudljive epizode iz života prvog novovekovnog srpskog kralja. Objavljena su u deset poglavlja:

 

● Milanovo detinjstvo na dvoru rumunskog kneza Kuze ● Događaji u vreme ubistva kneza Mihaila 1868 ● Kralj Milan i kraljica Natalija ● Artemiza Hristić ● Vladareve avanture u inostranstvu ● Godine posle abdikacije 1889 ● Otac i sin – o odnosu dva poslednja Obrenovića ● Draga Mašin, buduća kraljica Srbije ● Milan kao političar ● Milanov politički testament

 

Knjiga je snabdevena predgovorom istoričara Nebojše Jovanovića i osnovnim podacima o istorijskim ličnostima koje se pominju u memoarima.

 

Knjigu „Memoari kralja Milana“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Knjižara „Laguna“ nalazi se u Aviv Parku Zrenjanin.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM