Akcije Vesti Zrenjanin

Portal Zrenjaninski i Laguna poklanjaju knjigu “Češka škola ne postoji”

češka škola ne postoji

Informativni portal zrenjaninski.com i izdavačka kuća „Laguna“ ovog vikenda čitaocima poklanjaju knjigu „Češka škola ne postoji“. Autor ove knjige je Goran Marković.

 

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da, ukoliko to već niste učinili, lajkujete Fejsbuk stranicu portala zrenjaninski.com, a zatim da ovaj tekst podelite sa naše Fejsbuk stranice na Vaš Fejsbuk profil, pod opcijom „javno“. Takođe, potrebno je da u komentaru ispod ovog teksta, na našoj Fejsbuk stranici, odgovorite na jedno pitanje. A pitanje glasi: „Navedite bar jedan film koji je režirao Goran Marković?“.

 

Imena dva dobitnika objavićemo u ponedeljak, 2. marta, na našoj FEJSBUK STRANICI.

 

Trideset godina posle prvog izdanja ove knjige pokazuje se da su događaji u njoj opisani značili ne samo jedan preloman trenutak u povesti blokovske podele sveta, nego i početak jedne nove faze u istoriji jugoslovenske kinematografije. Pojavila se, naime, grupa sineasta koji su danas klasici filma na ovim prostorima.

 

O svojim studijama, kolegama i uzbudljivom početku filmske karijere na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji u vreme „praškog proleća“ Goran Marković govori već prepoznatljivim rečima. Tim rečima se odlikuje njegova uvek intrigantna proza: pitko, jednostavno, duhovito i na mahove dramatično. Junaci ove knjige su, između ostalih, tadašnji studenti – pored Gorana Markovića još i Lordan Zafranović, Srđan Karanović, Rajko Grlić, Goran Paskaljević… Junaci knjige su i ne manje poznati češki profesori, oskarovci, pisci – Elmar Klos, Jan Kadar, Miloš Forman, Milan Kundera…

 

Goran Marković – čuveni filmski i pozorišni reditelj

 

Goran Marković (Beograd, 1946) je filmski i pozorišni reditelj, scenarista i pisac. Diplomirao je filmsku režiju u Pragu na čuvenoj filmskoj akademiji FAMU 1970. godine. Posle završenih studija režirao je pedesetak dokumentarnih filmova. Od 1976. godine bavi se isključivo pisanjem i režiranjem dugometražnih filmova.

 

Do sada je snimio jedanaest celovečernjih filmova, uglavnom po sopstvenim scenarijima. Reč je o filmovima “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Majstori, majstori”, “Variola vera”, “Već viđeno”, “Sabirni centar”, “Tito i ja”, “Urnebesna tragedija”, “Kordon”, “Turneja”, “Falsifikator”, “Slepi putnik na brodu ludaka”.

 

Profesor je na FDU u Beogradu.

 

Knjigu „Češka škola ne postoji“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, online knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM