• PROTEST RADNIKA „RADIJATORA“: Hoće zaostale plate i da ponovo rade!

    Traže pomoć gradskih čelnika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Više od stotinu radnika zrenjaninske fabrike „Radijator“ protestovalo je danas ispred Gradske kuće u Zrenjaninu, a delegacija Samostalnog sindikata ove firme bila je na razgovoru sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem.

    Protest pred Gradskom kućom
    Protest pred Gradskom kućom

    Radnici su se okupili iz revolta zbog neisplaćenih plata, putnih troškova i doprinosa za penzijsko osiguranje, kao i bolovanja. Oni su nezadovoljni i zbog isključene struje u firmi i nemogućnosti da rade u ovoj nekada uspešnoj livačkom preduzeću.

    – Mi smo u štrajku zbog  dela oktobarske i cele novembarske plate, kao i putnih troškova koji nam nisu isplaćeni. A doprinosi nam se ne uplaćuju već tri godine. Osim toga u firmi od 7. decembra nema struje, pa nema ni posla za nas – kaže Željko Šojić, predstavnik Samostalnog sindikata „Radijatora“.

    On ističe da je delegacija radnika kod gradonačelnika Janjića naišla na razumevanje.

    Posle razgovora sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem
    Posle razgovora sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem

    – Gradonačelnik nam je obećao da će ići sa nama u Ministarstvo privrede i u Agenciju za privatizaciju, ali i u EPS. Cilj je da se neko ozbiljno pozabavi problemom „Radijatora“, da nas 500 radnika ne završi na Birou, jer mi hoćemo da radimo – kaže Šojić.

    On napominje da će se tražiti odgovor na pitanje ko je dozvolio vlasniku firme da dovede „Radijator“ u očajno stanje.

    – Podneli smo prijave da nam nisu isplaćena bolovanja, a onda smo obavešteni da je sve prosleđeno Poreskoj upravi. Međutim, nikakvih vesti nema, izgleda da se čeka da prođe rok i da to zastari. Ljudi plaču, sve im je nerešeno – govori jedan od učesnika protesta Neđo Miladžić.

    Novo okupljanje radnika najavljeno je za petak 8. januar.

    „Radijator“ je, inače, u vlasništvu konzorcijuma iz Hrvatske, a od proletos je promenjena poslovna adresa firme, koja sada ima sedište na beogradskoj adresi na Vračaru.

    Račun „Radijatora“ u neprekidnoj je blokadi preko 600 dana, ukupan dug livnice procenjuje se na 2,8 milijardi dinara, a njena imovina na 1,2 milijarde. Do pretprošle godine, „Radijator“ je imao godišnju proizvodnju od 12.000 do 14.000 tona odlivaka i prihod od 12 do 14 miliona evra, a dve trećine obezbeđivano je od kupaca iz inostranstva. Problemi su, navodno, nastali zbog nedostatka obrtnog kapitala i prekomernog zaduživanja kod banaka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. Agonija i javasluk vec godinama trje nazalost niko nije naso shodno od gradske celnike pa do vlade i agencije za privatizaciju da izvrsi uvid u poslovanje stranog investitora koja godinama nijeuplacivala svoje zakonske obaveze,a godinama je vlasnik izvlacila materijalnikoristne izmirijuci svoje obaveze prema radnicima i drzavi . tu se vidi kako seponasaju svih organi kojisu nadlezni da pravovremeno reaguju.gospodin VUCIC i njegoveudruzeni saradnici koji gromoglasno obecavaju govore o zastiti prava radnika.

    2. Agonija i javasluk vec godinama trje nazalost niko nije naso shodno od gradske celnike pa do vlade i agencije za privatizaciju da izvrsi uvid u poslovanje stranog investitora koja godinama nijeuplacivala svoje zakonske obaveze,a godinama je vlasnik izvlacila materijalnikoristne izmirijuci svoje obaveze prema radnicima i drzavi . tu se vidi kako seponasaju svih organi kojisu nadlezni da pravovremeno reaguju.gospodin VUCIC i njegoveudruzeni saradnici koji gromoglasno obecavaju govore o zastiti prava radnika.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija