• ZRENJANINCI KONTROLIŠU JAVNE NABAVKE

    „Društvo protiv korupcije“ nadzire veoma ozbiljne slučajeve

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN: Zrenjaninsko „Društvo protiv korupcije“ (DRPKO) steklo je veliko poverenje državnih organa i sve češće mu se poverava nadzorna uloga u veoma ozbiljnim slučajevima. Ovo udruženje ozbiljnim i sistematskim radom odavno je prevazišlo lokalne okvire.

    Zoran Bašić
    Zoran Bašić

    – Prošle godine „Društvo protiv korupcije“ bilo je građanski nadzornik, imenovano od strane države, u javnoj nabavci koju je sprovodila „Termoelektrana“ iz Obrenovca. Nabavka je bila preko dve milijarde dinara, a nije bila odrađena u skladu sa zakonom. Tražili smo da se poništi, a Uprava za javne nabavke je stala uz nas i prosledila dopis rukovodstvu „Termoelektrane“ da poništi nabavku, što su oni i uradili, ne čekajući da slučaj dospe pred Republičku komisiju – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik udruženja DRPKO Zoran Bašić.

    On napominje da je „Termoelektrana“ bila u opasnosti da pretrpi štetu zbog poništavanja nabavke, ali da je društvo kojem je on na čelu dalo preporuku šta da čine da bi se to izbeglo.

    – Mi nismo tu da procenjujemo da li je nešto korisno, ili šta će izazvati manju štetu, već nam je zadatak da kontrolišmo da li se budžetska sredstva troše po zakonu, To je naš mandat i tako postupamo. Ali, kao odgovorno društvo, ipak smo im dali preporuku i savet šta da rade. U ovom slučaju, kada je nabavka poništena, da bi im pomogli da rade po zakonu, a ne da trpe štetu, savetovali smo im da se obrate republičkoj Vladi sa hitnom inicijativom da se promene neke zakonske odredbe o javnoj nabavci. Oni su to uradili i ekspresno, za sedam dana, Vlada je dala predlog Skupštini da se jedan član ubaci u zakon, to je urađeno, a oni su nastavili nabavku po zakonu. Taj novi član 7a u stručnim krugovima sada se zove „Bašićev član“ – napominje čelnik DRPKO.

    Kao pozitivan primer on navodi i slučaj sa lokalnog terena u Zrenjaninu.

    – Moram da pohvalim gradonačelnika Čedomira Janjića, koji je uvažio primedbe koje smo imali prošle godine na postupak javne nabavke za „Dane piva“, kada su prvo izdate tezge, pa tek onda rađene javne nabavke za izvođače. Ove godine postupljeno je po našoj preporuci, i mislim da će se tako postići i veća cena zakupa tezgi – kaže Bašić, ističući da se rad DRPKO ne svodi na puku kritiku i kritizerstvo i nalaženje negativnosti.

    Po njegovim rečima, u svakom pojedinačnom slučaju rade se stručne analize i daju preporuke, kako bi trebalo da se radi i šta se time dobija, čime se pomaže i lokalnim i pokrajinskim i republičkim vlastima, da postupaju po zakonu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo