• Još se utvrđuju uzroci poplave

    Saniraju se umetnine koje su bile izložene naletu vode

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Šteta koja je nastala zbog prodora vode u vajarski depo Savremene galerije, smeštenog u podrumu Narodnog pozorišta, još se utvrđuje, kao i uzroci havarije.

    Depo posle povlačenja vode
    Depo posle povlačenja vode

    – Savremena galerija je u prostoru zgrade Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ i deo podruma koristimo za odlaganje umetničkih dela. To su uglavnom bile skulpture i manji deo slika. Veći deo našeg fonda smešten je u depou dvorca Kaštela Ečka. Iz tog razloga najveći deo umetnina nije ni bio ugrožen, niti je oštećen. Ona dela koja su bila smeštena u podrumu pozorišta, brzom intervencijom vatrogasaca, radnika „Vodovoda“, pripadnika komunalne i redovne policije, kao i ličnim angažovanjem zaposlenih u galeriji, uspeli smo da izvučemo i premestimo i ona su sačuvana – kaže direktor Savremene galerije Zrenjanin Igor Dostanić.

    Evakuisane umetnine trenutno su smeštene u salonu Savremene galerije, u prizemlju zgrade pozorišta, gde se saniraju.

    – Činimo sve na sanaciji dela koja su bila izložena naletu vode, radimo na njihovoj očuvanju, i to rade stručne službe. Pratimo uputstva iz Ministarstva o načinu odlaganja poplavljenih slika i umetnina, na koji način se suše i za to imamo pomoć konzervatora iz zrenjaninskog Narodnog muzeja – naglašava Dostanić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo