Region

ZBOG ZATVARANJA PUTA MEŠTANI NAJAVLJUJU PETICIJU I PROTESTE

ELEMIR, TARAŠ – Iznenadno zatvaranje lokalnog puta od elemirskog izletišta Babatovo do Žabaljskog mosta izazvalo je veliki revolt meštana Taraša i Elemira, ali i mnogih drugih koji su koristili ovaj putni pravac.

put-babatovo

Put je, po nalogu pokrajinske saobraćajne inspekcije, zatvoren za saobraćaj početkom avgusta, uz obrazloženje da nema valjan priključak na magistralnu saobraćajnicu Zrenjanin – Novi Sad. Inspekcija ne samo da je donela rešenje o zatvaranju puta, već je na spoju sa magistralnim putem raskopan asfalt i dolma, nasipana je zemljana prepreka, a sada su postavljeni i metalni stubići. Takva revnost u sprovođenju nekog inspekcijskog naloga odavno nije viđena.

– Ovaj put je asfaltiran pre nekoliko godina i odjednom se meštanima Elemira i Taraša otvorila mogućnost mnogo kraće veze sa Novim Sadom i Bačkom. Sve je funkcionisalo na opšte zadovoljstvo a sada je neko rešio da tu saobraćajnu vezu preseče, brinući se, navodno, o bezbednosti. Ovim potezom naneta je ogromna šteta Elemircima i Tarašanima, ali i žiteljima severnog Banata, koji su ovaj pravac počeli da koriste na putu za Novi Sad – kaže Nikola Kovačević, koji često putuje na relaciji Elemir – Novi Sad, i kojem će sada putovanje biti za desetak kilometara duže, u jednom pravcu.

On je već izračunao da će njega lično zatvaranje puta košati oko 300 evra na godišnjem nivou, odnosno više nego registracija automobila.

Još više su u problemu meštani Taraša, mesta na banatskoj obali Tise, čija se gotovo sva plodna zemlja nalazi na drugoj obali reke. Njima je put dolmom do Žabaljskog mosta bio gotovo 20 kilometara kraći nego obilazno preko Elemira i Zrenjanina, kuda ponovo moraju.

– Taraš presecanjem ovog puta ponovo upada u problem, za koji smo mislili da je prevaziđen asfaltiranjem puta na dolmi. Mi se nećemo pomiriti sa ovakvom odlukom, u selu se sprema peticija a jedna grupa nezadovoljnih meštana i Taraša i Elemira sprema protest za četvrtak, koji je već prijavljuje policiji – kaže Vukašin Tolmač iz Taraša.

U velikom su problemu i pčelari, koji su uz taj put razmestili košnice, kao i vikendaši, kojima su sada objekti u pojedinim slučajevima i dvadeset kilometara dalji. Najdrastičniji je slučaj čoveka iz Novog Sada, koji ima moderan voćnjak na nekoliko stotina metara od Žabaljskog mosta. On će sada morati da prelazi višak od 30 kilometara u jednom pravcu, da bi došao do svog imanja. Revoltiran, već razmišlja da digne ruke od svega. U nevolji se našao i popularni restoran „Babatovo“ na istoimenom elemirskom izletištu, koji je sada bukvalno odsečen od sve brojnijih gostiju sa bačke strane.

I da podsetimo, za asfaltiranje ovog puta projekat je bio spreman još krajem osamdesetih godina prošlog veka, ali su raspad Jugoslavije i ratovi sprečili njegovu realizaciju. Izvučen je iz fioke krajem 2009. a ubrzo je i realizovan.

Podeli članak
sinovoz
FAM