Jump to the website Jump to the website

Skloni smo da svakodnevno kritikujemo naš grad, ulice, trgove, zelenilo, puteve, trotoare, a u toj kritici često se okrećemo prošlosti, naglašavajući da je u prošlosti naš grad bio lepši, čistiji i uredniji.

 

prošlost čišćenje ulica
Gradski trg

 

Međutim, najpouzdaniji svedok prošlosti je pisana reč. Tako smo zahvaljujući jednom novinskom članku koji je dvadesetih godina izašao u gradskom listu “Torontal” saznali da je u prošlosti naš grad imao velikih poteškoća oko održavanja čistoće po gradskim ulicama i trgovima.

 

Svakodnevne pritužbe građana na prašinu, smeće, neprijatne mirise od zaostalog đubreta i žabokrečina po ulicama, bile su upućene Gradskom savetu. Zbog toga je Gradski savet na svojim sednicama godinama raspravljao o čistoći i stvaranju reda po ulicama. Ponekad su diskusije bile veoma žučne, naročito tokom leta, kada su oblaci prašine plovili nad gradom, a neprijatni mirisi od smeća i ustajale vode onemogućavali građanima normalno disanje.

 

Da bi se uverio u istinitost reči gradskih predstavnika, načelnik grada Boguljub Aleksić je 1922. godine fijakerom obišao sve gradske ulice i trgove. Već na sledećoj sednici Gradskog saveta, na osnovu onoga što je video po velikobečkerečkim ulicama, naredio je da se građanstvu izdaju najstrože mere o održavanju ulica. Svaki vlasnik kuće, zanatske radnje ili dućana bio je dužan da, naročito tokom leta, dva puta dnevno čisti trotoar, ujutru i uveče. Pre čišćenja bio je u obavezi da trotoar polije, kako se ne bi dizala velika prašina. Za sprovođenje reda i čistoće po ulicama bila je zadužena gradska policija koja je obilazila ulice i kažnjavala sve one koji ovo naređenje nisu poštovali.

 

Za samo nekoliko dana gradska policija je prijavila oko pedeset nesavesnih građana, koji su bili u obavezi da plate visoke kazne.

 

prozor u prošlost čišćenje ulica
Pijaca u glavnoj ulici

 

Međutim, uskoro se pojavio novi problem. Naime, posle čišćenja ulica, gomile smeća su bile ostavljene pored puta, i tu bi ostajale sve dok ih vetar, kola i pešaci ne bi razneli.

 

Kako bi i ovaj problem bio rešen Senat grada je doneo odluku da se u gradskom budžetu predvide veća sredstva za održavanje javne čistoće. Zahvaljujući tim sredstvima grad je uskoro kupio nekoliko novih kola za iznošenje smeća, što je znatno poboljšalo izgled i čistoću grada.

 

Ni ovo rešenje, međutim, nije bilo dugotrajno, jer se grad razvijao u industrijski i zanatski centar, a gradski budžet često nije bio u mogućnosti da uspostavi ravnotežu između njegovog privrednog razvitka, lepog izgleda i čistoće.

 

Nada Boroš


valor-v
pangas

FOTO DANA

gomex
valor
persu
gsigma
bioelektrik
pangas
zlatara malisa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*