Jump to the website Jump to the website

ZRENJANIN – Polаgаnjem venacа nа spomen ploče nа Pаrohijskom domu Uspenskog hrаmа i na kući u kojoj je živeo dr Slаvko Župаnski, u Svetosаvkoj ulici, u Zrenjаninu je danas obeležena 99. godišnjicа osnivаnjа prvog Srpskog nаrodnog većа u Vojvodini.

 

 

Na današnji dan, 1918. godine, u tadašnjem Velikom Bečkereku osnovano je Srpsko narodno veće, prvo na području današnje Vojvodine, a čiji je predsednik bio doktor prava Slavko Županski.

 

Vence na spomen ploče položili su načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, i predstavnici organizacije “Svetosavlje”, Srpskog narodnog odbora “Svetozar Miletić”, “Matice srpske” i Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

 

Skupu se obratila načelnica okruga Snežana Vučurević, koja je podsetila na značaj događaja od pre 99 godina i na hrabrost ljudi koji su osnovali prvo Srpsko narodno veće u prečanskim zemljama. O značaju tih događaja, pred velikim brojem okupljenih građana, govorio je i istoričar Slobodan Milin.

 

 

Polaganju venaca na kuću Slavka Županskog u Svetosavskoj ulici prisustvovali su i potomci ovog zrenjaninskog velikana. O životu i angažovanju Slavka Županskog tom prilikom govorio je istoričar Miodrag Cvetić, koji je otkrio javnosti nepoznat detalj iz biografije Županskog, da je 27. marta 1941. bio jedan od organizatora protesta. On je pozvao Zrenjanince da se oduže slavnom sugrađaninu postavljanjem biste, kao i imenovanjem jedne ulice po njemu.

 

Podsetimo, Srpsko narodno veće je osnovano u noći između 30. i 31. oktobra 1918. godine, dok je u gradu još bila vlast Austrougarske. Tada je izabran Odbor od devet članova, čiji je predsednik bio advokat dr Andrija Vasić, a potpredsednici dr Slavko Županski i dr Živojin Ž. Terzin. Za počasnog predsednika imenovan je dr Emil Gavrila, koji se nalazio u izgnanstvu, zajedno sa suprugom Olgom, odakle se vratio posle oslobođenja grada i završetka Prvog svetskog rata. Slavko Županski je ubrzo postao predsednik SNV, a zatim i Veliki župan.

 

 

Veliki Bečkerek je oslobođen 17. novembra 1918. godine, ulaskom srpske vojske, sa brigadirom Dragutinom Ristićem na čelu i mirnom primopredajom vlasti, kojom prilikom nije izgubljen ni jedan život.


valor-v
pangas

FOTO DANA

gomex
valor
persu
gsigma
bioelektrik
pangas
zlatara malisa


Broj komentara 1 : “OBELEŽENA GODIŠNJICA OSNIVANJA SRPSKOG NARODNOG VEĆA

  1. “Veliki Bečkerek je oslobođen 17. novembra 1918. godine, ulaskom srpske vojske, sa brigadirom Dragutinom Ristićem na čelu i mirnom primopredajom vlasti, kojom prilikom nije izgubljen ni jedan život.”
    “OSLOBOĐEN”, A, “MIRNOM PRIMOPREDAJOM VLASTI”!!!???
    NARAVNO, PAMETNE GLAVE, ONOGA VREMENA, PRETHODNIH UPRAVLJAČA I NOVE UPRAVE, DOGOVORNO SU, ZNAJUĆI POSLEDICE NEDOGOVARANJA, URADILE SU, JEDINO PAMETNO, “DA SE PRIČA I PRIPOVEDA”, JOŠ DUGO!!!
    Pozdrav iz Elemira!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*