• PROGLAŠENA DOBITNICA NAGRADE FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“

    ZRENJANIN – Dobitnica „Nagrade za modereni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“ za 2016. godinu je kompozitorka Isidora Žebeljan, saopšteno je danas na svečanosti organizovanoj u spomen – sobi Todora Manojlovića u Narodnom muzeju Zrenjanin. Isidora Žebeljan je dvadeset peti laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“ koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina. Odluku je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PROGLAŠENA DOBITNICA NAGRADE FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“
    Isidora Žebeljan

    ZRENJANIN – Dobitnica „Nagrade za modereni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“ za 2016. godinu je kompozitorka Isidora Žebeljan, saopšteno je danas na svečanosti organizovanoj u spomen – sobi Todora Manojlovića u Narodnom muzeju Zrenjanin.

    Isidora Žebeljan je dvadeset peti laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“ koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina.

    Odluku je na elektronskoj sednici Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ održanoj 26. januara 2017. godine, doneo UO u sastavu Vladislava Gordić Petković, Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin, Vladimir Arsenijević, Andraš Urban i David Albahari.

    U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji:

    „Baveći se, pored komponovanja, pijanizmom i dirigovanjem, redovna članica SANU i profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu Isidora Žebeljan u svojoj prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, diskografskih izdanja, pedagoškog angažmana u univerzitetskoj nastavi i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima. Izvodi dela srpskih kompozitora, između ostalih Ljubice Marić i Vuka Kulenovića, komponuje muziku za četrdesetak pozorišnih predstava postavljenih na prostoru od Budve do Trondhajma, među kojima su pozorišna izvođenja Šekspirovog „Kralja Lira“, Čehovljevog „Galeba“, Simovićevog „Čuda u Šarganu“ i „Skakavaca“ Biljane Srbljanović. Sarađuje sa Tomijem Janežičem, Dejanom Mijačom, Vidom Ognjenović, Slobodanom Unkovskim i Nebojšom Bradićem. Isidora Žebeljan autorka je opera „Nahod Simon“, „Zora D“ i „Maratonci“; „Zora D“ otvorila je 2003. pedesetu sezonu Bečke kamerne opere. Iz samog ovog neveštog pokušaja da mapiramo sva polja stvaranja i delovanja Isidore Žebeljan očigledno je da su brojne njene veze sa Todorom Manojlovićem, i da ih u trajnom dosluhu čuvaju postupci umetničke forme i intelektualne prakse, kao i posvećenost interdisciplinarnom umetničkom angažmanu.“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura