• KOMPOZITORKA ISIDORA ŽEBELJAN OSVOJILA NAGRADU FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“

    ZRENJANIN – Ushićena i ganuta, tako bi se moglo opisati raspoloženje sa kojim je naša poznata kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan primila odluku žirija o ovogodišnjoj nagradi Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet. – Posebno sam radosna što sam ovde i ovim povodom, a za to postoje tajni razlozi, osim onih koji […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    KOMPOZITORKA ISIDORA ŽEBELJAN OSVOJILA NAGRADU FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“

    ZRENJANIN – Ushićena i ganuta, tako bi se moglo opisati raspoloženje sa kojim je naša poznata kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan primila odluku žirija o ovogodišnjoj nagradi Fonda „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet.

    Vladislava Gordić Petković saopštava odluku žirija

    – Posebno sam radosna što sam ovde i ovim povodom, a za to postoje tajni razlozi, osim onih koji su tu kada čovek dobije jednu tako vrednu i značajnu nagradu kao što je ova. A ti tajni razlozi su da je moja majka Bosiljka iz Zrenjanina, iz porodica Jovanov Đirski i Radovančev. I naravno, teško je rečima opisati srećno detinjstvo, ali moje je bilo bajkovito, specijalno, magično i najvećim delom najsrećnije, u Zrenjaninu, u dvorištima i kućama mojih bake i dede, i rodbine, sa mojom braćom i sestrama, sa kojima sam se igrala. Sve te čestice koje sam sakupljala u tim trenucima, čestice ljubavi, radosti, ushićenja, traženja i pronalaženja, sve je to stvorilo posebno mesto u mapi moje duše, i to me je čuvalo i čuva i dan danas na opasnom putu kojim svi prolazimo tokom života – rekla je Isidora Žebeljan, u obraćanju prisutnima na proglašenju nagrade, koje je obavljeno u prigodnom ambijentu – u Spomen sobi Todora Manojlovića u zdanju Narodnog muzeja Zrenjanin.

    Isidora Žebeljan u Spomen sobi Todora Manojlovića

    Ona je otkrila i jedan manje poznati detalj iz biografije njene porodice, koji je posrednu povezanost Isidore sa Todorom Manojlovićem izmestio u vremena od pre nekoliko decenija.

    – Negde pedesetih godina Todor Manojlović je jednog mladog, zelenog gimnazijalca, koji je sa sela došao u Zrenjanin, podučavao, učio i podržavao u njegovim prvim pesničkim pokušajima. Taj mladi gimnazijalac bio je moj tata Petar – naglasila je Isidora, koja je Todora Manojlovića ocenila kao izuzetnog, posebnog umetnika i intelektualca, evropejca koji je poštovao i tradiciju, i humanistu, koji je obeležio srpsku kulturu.

    – Sve to me je navelo da pomislim da je Todor Manojlović poželeo da se te neke tajne niti obelodane, da bi smo se svi zajedno podsetili kako je sve povezano sa svime, uvek i svugde, i da je jedina prava sloboda izbora koju imamo, da umesto nesklada jedni drugima pružamo harmoniju – zaključila je Isidora Žebeljan, pozdravljena burnim aplauzom brojnih prisutnih.

    Više o nagradi i obrazloženje žirija možete pročitati ovde.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura