Jump to the website Jump to the website

I ove nedelje smo tragali za knjigom koja bi privukla vašu čitalačku pažnju. Za preporuku smo pitali Ivanu Jovčić, strukovnu medicinsku sestru – specijalistu javnog zdravlja, i ona se odlučila za “Istanbulsko kopile” Elif Šafak.

Ivana Jovčić

“Knjiga “Istanbulsko kopile” nesvakidašnjim humorom i kompleksnom savremenom pričom demistifikuje kulturu i mentalitet različitih naroda koji žive u Turskoj. Predstavlja nekoliko generacija ženske linije porodice u kojoj, iz neobjašnjivog razloga, svi muškarci umiru u ranim četrdesetim godinama života, a preživele žene se vispreno i oštroumno snalaze sa svim svojim nesavršenostima i netipičnostima na čelu sa glavnom junakinjom romana.

Večna i često neuspešna borba protiv mnogobrojnih tabua i predrasuda osnovna je nit ovog urbanog romana čija je radnja smeštena u Istanbul. Autorka nam predstavlja jednu Tursku koju ne možemo pronaći u masovnim turskim serijama, Tursku u kontekstu gradskog života koji ne zaobilaze tračevi, ljubavne afere i osobenosti folklora. Poznati i do sada nepoznati detalji turskog duha nam, začinjeni raznim emocijama, prikazuju i približavaju jednu neistraženu i netipičnu atmosferu Turske preko povezanih porodičnih tajni i tajni prošlosti ove zemlje. Autorkin humor razviće empatiju kod čitaoca u vezi sa stalnom aktuelnom problematikom ove zemlje.”

Pripremila: Aleksandra Idvorjan


valor-v
pangas

FOTO DANA

gomex
valor
persu
gsigma
bioelektrik
pangas
zlatara malisa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*