Jump to the website Jump to the website

ZRENJANIN – Na teritoriji Srednjobanatskog okruga nije zabeležen nijedan slučaj malih boginja, kaže za portal zrenjaninski. com dr Radivoj Filipov, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

– Prema podacima iz 2016. godine, procenat vakcinacije vakcinom MMR bio je 92 odsto, što je dobro, ali za potpunu sigurnost bolje bi bilo da je taj procenat 95, pa i iznad toga – ističe dr Filipov. – U okrugu, najmanji obuhvat dece bio je u opštini Žitište. Ovaj procenat vakcinisane dece rezultat je, s jedne strane nestašice vakcina u jednom periodu, a s druge, sad stiže na naplatu delovanje antivakcinalnog lobija, kaže dr Filipov i dodaje da ipak nije kasno ni za tu generaciju da primi vakcinu, odnosno da se revakciniše.

Roditelji se zasad raspituju i nije im svejedno zbog vesti koje stižu iz susednih država, Rumunije i Mađarske, gde je zabeležena epidemija malih boginja, a u Rumuniji i 17 smrtnih slučajeva – ističe dr Toma Stevanović, pedijatar. – Možemo da budemo relativno mirni, jer nam je imunološki bedem, granična mesta prema ovim dvema državama, u visokom procentu vakcinisan – Subotica, na primer 97,7 procenata. Na nivou cele zemlje u 2016. godini procenat vakcinacije je 84 odsto i to je nešto o čemu valja razmišljati – najviše nevakcinisane dece je u Beogradu, napominje dr Stevanović.

U Srednjobanatskom okrugu, za razliku od prethodnih godina, vakcina MMR ima dovoljno. Obavezna vakcinacija u našoj zemlji uvedena je 2015. godine.


valor-v
pangas

FOTO DANA

gomex
valor
persu
gsigma
bioelektrik
pangas
zlatara malisa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*