• PROPALA REORGANIZACIJA, OGLAŠENA PRODAJA FIRME „BEOHEMIJA – INHEM“

    ZRENJANIN – Pošto je propalo sprovođenje unapred pripremljenog plana reorganizacije, koji je podneo menadžment preduzeća „Beohemija – Inhem“ iz Zrenjanina, stečajni upravnik je oglasio prodaju ove fabrike za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata, kako bi bili namireni poverioci. Firma se prodaje kao pravno lice, po početnoj ceni od 2,5 milijarde dinara, a javno nadmetanje će […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PROPALA REORGANIZACIJA, OGLAŠENA PRODAJA FIRME „BEOHEMIJA – INHEM“

    ZRENJANIN – Pošto je propalo sprovođenje unapred pripremljenog plana reorganizacije, koji je podneo menadžment preduzeća „Beohemija – Inhem“ iz Zrenjanina, stečajni upravnik je oglasio prodaju ove fabrike za proizvodnju praškastih i tečnih deterdženata, kako bi bili namireni poverioci.

    Pogoni „Beohemije“

    Firma se prodaje kao pravno lice, po početnoj ceni od 2,5 milijarde dinara, a javno nadmetanje će biti održano 5. aprila.

    Imovinu preduzeća „Beohemija – Inhem“ čine registrovani žigovi nekoliko proizvoda kućne hemije, kao i građevinski objekti u Zrenjaninu, među kojima su magacini, skladišta, proizvodni objekti i nova fabrika tečnih deterdženata. Kupcima su ponuđene i investicije u toku – izgradnja stambenog i proizvodnog objekta u Zrenjaninu. Predmet prodaje su i postrojenja i oprema, zalihe osnovnih sirovina i ostali repromaterijal, rezervni delovi i sitan inventar, potraživanja i plasmani.

    Stečaj u „Beohemiji – Inhemu“ otvoren je prošle godine jer nije uspešno sprovođen unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji je usvojen u zrenjaninskom Privrednom sudu 2015. godine. U svim klasama, s ubedljivom većinom, poverioci su tada izglasali plan reorganizacije, tako da nije preostalo ništa drugo nego da bude doneto rešenje o obustavljanju stečaja. Međutim, ispostavilo se da je ovaj dokument bio samo spisak lepih želja i da nije mogao biti i realizovan.

    Poslovodstvo „Beohemije – Inhem“ je svojevremeno predložilo pokretanje stečajnog postupka u fabrici kako bi bili prevaziđeni ozbiljni poslovni problemi u koje je zapao proizvođač poznatih robnih marki, kao što su „Spin“ i „Duel“. Upozoravano je da bi, u slučaju da ne bude izglasan unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji je u međuvremenu par puta dorađivan, postojala realna opasnost da pogoni stanu sa radom i da se proglasi bankrot preduzeća, kao i da imovina bude rasprodata da bi bila namirena potraživanja poverilaca.

    Mnoge je, inače, iznenadila vest o poslovnim nedaćama prezadužene firme o kojoj se do tada govorilo samo u superlativima. Pogotovo jer je 2013. „Beohemija“ najavila ozbiljnu investiciju u Tunisu, s planom da na afričkom kontinentu izgradi dve moderne fabrike u kojima bi se proizvodio potpuno identičan program kao i u zrenjaninskim pogonima. Kao razloge koji su doveli do ovakve situacije i blokade računa, menadžment je izdvojio recesiju, rastuću nezaposlenost i smanjenje platežne moći građana, što je okrenulo kupce ka jeftinijim proizvodima kućne hemije. A, da bi održala svoj tržišni udeo, „Beohemija – Inhem“ je morala da se finansira iz skupih kratkoročnih kredita, poveća rabate trgovini, produži rokove plaćanja…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija