Jump to the website Jump to the website

ZRENJANIN – Mnogima zvuči kao naučna fantastika podatak da je naš grad nekada imao takvu sportsku gimnastiku, da je Zrenjaninka Slavica Kundačina učestvovala na Olimpijadi u Minhenu. Druga najpoznatija zrenjaninska gimnastičarka, Olivera Savić (sada Balašević) bila je ozbiljan kandidat za Olimpijske igre u Moskvi, odnosno jedna od najtalentovanijih i najperspektivnijih gimnstičarki u tadašnjoj Jugoslaviji.

 

gimnastika

 

Tako je bilo nekad, a kako je sada?

U Sokolskom društvu „Soko“ trenutno trenira 30-tak devojčica, priča za portal zrenjaninski.com Marko Protić, trener. Treninge održavamo u školi „Dositej Obradović“ a najviše gimnastičarki su uzrasta 9, 10 godina.Gimnastika, na žalost, danas nije naročito popularan sport i ove naše devojčice treniraju do određenog uzrasta, dok treninzi ne počnu da ugrožavaju njihov ostali život, kaže Protić.

 

Da bi se neko ozbiljno bavio gimnastikom, mora da računa na treninge dva puta dnevno, i to po najmanje tri sata. Gimnastika zahteva i skupu opremu – sprave i rekvizite, za šta u ovom gradu para nema. Uostalom, ni u državi.

 

Samo u dve škole u gradu, u „Njegošu“ i „Cvijiću“ postoje ozbiljnije gimnastičke sekcije.Na žalost, sprave na kojima se radi su iz prošlog veka, i to ne s kraja 20. nego iz njegove sredine, ističe Protić.- Samo jedan gimnastički pod košta 25 000 evra, tako da mi nemamo o čemu da razmišljamo.

 

gimnastika

 

Prva gimnastička škola osnovana je u našem gradu krajem XIX veka o čemu svedoči spomen ploča na kući pored Crvenog krsta. Slavu zrenjaninske gimnastike, osim gimnastičarki, proneo je i čuveni trener Boris Pavlov.


valor-v
pangas

FOTO DANA

gomex
valor
persu
gsigma
bioelektrik
pangas
zlatara malisa

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*